22sep

Waarom LPBergeijk strijdt voor een zelfstandig Bergeijk

Het is al weer ruim 20 jaar geleden dat de gemeentes Bergeijk, Luyksgestel, Riethoven en Westerhoven als gevolg van de gemeentelijke herindeling samengevoegd werden. Momenteel worden er in Noord-Brabant diverse discussies gevoerd over het samenvoegen van gemeentes. Ook in De Kempen hebben Reusel-de Mierden en Eersel zich uitgesproken voor een fusie.

In Bergeijk heeft de gemeenteraad unaniem voor een zelfstandige gemeente gekozen. Bergeijk is groot genoeg om haar zaken te kunnen regelen en klein genoeg om contact te houden met al haar inwoners. We zijn financieel gezond en de basisvoorzieningen (gemeenschapshuis, basisschool, sportterrein) zijn in elke kern aanwezig. Het behoud van deze voorzieningen in elke kern is in onze ogen cruciaal.

In één grote Kempengemeente wordt de afstand van het bestuur tot haar inwoners veel te groot. Het is dan onmogelijk om je gezicht in alle 26 kernen te laten zien en te weten wat daar leeft. Natuurlijk realiseren we ons dat op een aantal vlakken samengewerkt moet worden binnen de regio. Veel zaken kunnen we echter prima lokaal regelen. Omdat wij er van overtuigd zijn dat we met onze schaalgrootte de inwoners het beste kunnen dienen, zullen wij blijven strijden voor een zelfstandige gemeente.